Geschiedenis

CHOROI-grondlegger Norbert Visser
De initiatiefnemer van de Choroi-impuls was de nederlandse musicus,  muziekonderzoeker en mede oprichter van verschillende sociaaltherapeutische initiatieven: Norbert Visser (1919-2003). Hij voltooide zijn solo examen viool aan het conservatorium in den Haag en was daarna o.a. docent aan het Amsterdams Conservatorium en bouwde tevens een uitgebreide lespraktijk op. Van jongs af aan was hij gefascineerd door de fenomenen van klank en muziek, de kennismaking met de antroposofie gaf hieraan nog veel meer diepgang. Hij deed samen met een aantal vioolbouwers onderzoek naar de verder ontwikkeling van de viool. Spoedig ontstonden er ook nieuwe instrumenten met een heel eigen klank. De basis van de Choroi-instrumenten was gelegd! Samen met Bernard Lievegoed werden de mogelijkheden voor een sociaaltherapeutische muziekinstrumentenbouw besproken. Stichting Kind en Instrument ontstond, welke enkele jaren daarna omgevormd werd naar de internationale Choroi-Foundation.
Later initieerde hij de sociaaltherapeutische leef-werkgemeenschap „Scorlewald“. Hier ontstond de mogelijkheid om de nieuw ontwikkelde instrumenten te gaan bouwen in de eerste Choroi-werkplaats.
Naast het ontwikkelen van nieuwe instrumenten hield Norbert Visser zich ook bezig met het schrijven van composities en het uitgeven van diverse geschriften en boeken over muzikale fenomenen.